fbpx

Ce este stocarea in cloud?


Stocarea in cloud consta in arhivarea, organizarea si distribuirea la cerere a datelor intre volumele de stocare virtualizate care au fost consolidate in echipamente hardware fizic disparate. Sau, in termeni mai simpli, stocarea in cloud este organizarea de date pastrate undeva, de unde poate fi accesata de oricine, pe baza unor permisiuni.

Stocarea cloud se bazeaza pe virtualizare pentru a crea sistemul cloud in care sunt stocate datele. Pe scurt:

  • Virtualizarea abstractizeaza spatiul de stocare al sistemelor hardware fizice (cum ar fi serverele de stocare).
  • Sistemele cloud sunt orchestrate prin instrumente de management pentru a actiona ca o resursa centralizata. Aceste sisteme pot fi accesate de utilizatori la cerere prin intermediul unor portaluri de auto-service sustinute de un software de automatizare si alocare dinamica a resurselor.
  • Stocarea cloud este procesul prin care datele sunt salvate in sistemele cloud.

Exista 3 tipuri de stocare in cloud pentru mediile enterprise: stocare in cloud public, stocare in cloud privat si stocare in cloud hibrid. Exista, de asemenea, 3 moduri de formatare a stocarii: blocuri, fisiere sau obiecte. Fiecare format are argumente pro si contra (blocurile sunt mai rapide, fisierele sunt mai usor de inteles si obiectele functioneaza cel mai bine cu aplicatiile din cloud native din containere). Unele produse de stocare cloud definite prin software sunt capabile sa combine toate cele 3 formate intr-o solutie unificata si usor de implementat.

Cum functioneaza stocarea cloud?

Datele pot fi arhivate pe termen scurt sau pe termen lung. Datele salavate pe termen scurt sunt gestionate de RAM (random-access memory), care este responsabila pentru procesarea si retinerea tuturor cererilor si actiunilor desfasurate in timpul procesarii unui computer specific (numite sarcini sau task-uri). Odata ce toate operatiunile sunt finalizate, datele pot fi stocate ca memorie pe termen lung intre diferite volume de stocare, dintre care unele pot exista sub forma de cloud.

La baza fiecarui volum de stocare in cloud exista resurse de stocare virtuale care sunt extrase din hardware-ul fizic. Tehnologiile de virtualizare pot colabora cu o serie de servere diferite (uzuale sau de proprietare) abstractizand spatiul de stocare al acestora. Tot acest spatiu de stocare virtual poate fi cumulat intr-un tot unitar (data lake) pe care utilizatorii sa il poata accesa ca depozit unic. In masura in care aceste data lake-uri sunt asociate cu un software de automatizare si de gestionare a spatiului de stocare, se creeaza cu succes un spatiu de stocare in cloud care poate fi accesat prin intermediul internetului sau al API-urilor.

 

Tipuri de stocare cloud

Stocare in cloud public

Vorbim de cloud public atunci cand datele depozitate in resurse virtuale se realizeaza plecand de la hardware proprietar si este gestionat de o parte terta. Deoarece exista anumite riscuri evidente generate de faptul ca sistemele care stocheaza datele sunt detinetute sau gestionationate de un tert, multe organizatii utilizeaza containere pentru a transfera aplicatii sau date intre sistemele cloud publice. Solutiile de stocare persistente (cum ar fi Red Hat® Gluster Storage) ajuta acele containere sa functioneze fara eroare.

Stocare in cloud privat

Vorbim de cloud privat atunci cand datele stocate in resurse virtuale se realizeaza utilizand sisteme si echipamente hardware proprii, dedicate – detinute si gestionate de catre compania sau institutia beneficiara. Deoarece configurarea manuala a unui cloud privat de nivel enterprise poate fi mai putin eficienta decat utilizarea software-ului existent, companiile apeleaza la platforme precum OpenStack® pentru a transforma digital resursele virtuale in cloud privat.

Stocare in cloud hibrid

Stocarea datelor intr-o combinatie de 1 sau mai multe medii cloud publice si private devine cloud hibrid. In timp ce mediile cloud publice si private care formeaza un cloud hibrid sunt entitati separate, migrarea datelor intre ele este facilitata de interfetele criptate de programare a aplicatiilor (API). Aceasta arhitectura separata, dar totusi conectata, permite companiilor sa stocheze date critice intr-un cloud privat, iar date mai putin sensibile intr-un cloud public si sa transfere date intre mediile existente, in functie de nevoi.

Stocarea datelor companiilor in cloud hibrid este facilitata de stocarea nativa a containerului, care elimina nevoia de a avea o platforma de stocare independenta. O singura platforma integrata de containere poate gestiona cloud-ul hibrid in mod eficient, oferind companiilor un punct unic de control – indiferent de mediul in care se regasesc datele din cloud.

Cum ramane cu stocarea virtuala?

Exista diferente importante intre cloud computing si virtualizare, care pot determina anumite companii sa prefere stocarea virtuala stocarii in cloud. Acestea pot fi legate de regulile de conformitate si de diverse reglementari, insa acele industrii trebuie sa fie capabile sa furnizeze scalabilitate de stocare similara cloud-ului in cadrul implementarilor virtuale.

Sa luam exemplul organizatiillor cu operatiuni distribuite, cum ar fi cele din industria bancara. Sucursalele trebuie sa poata accesa retelele traditionale prin intermediul a patru niveluri: retele, computing, stocare si NAS. In vreme ce solutia ideala ar fi sa puna un datacenter cu aer conditionat in subsolul acelei sucursale, aceasta nu este o solutie realista din cauza constrangerilor legate de spatiu si / sau de personal specializat. Ca atare, unele solutii de stocare virtuala (cum ar fi Red Hat Hyperconverged Infrastructure) combina doua dintre nivelurile de stocare pentru a eficientiza implementarea si gestionarea stocarii virtuale.

Sursa acestui articol se afla in site-ul producatorului.

Vedeti de asemenea

Cautati informatii