fbpx

Huawei in Fortune Global 500


Aflat in cel de-al 10 an de listare in Fortune Global 500, Grupul Huawei (Huawei Investment & Holding), care insumeaza peste 180.000 de angajati si are o cifra de afaceri de peste 100.000 milioane USD, inainteaza in 2019 nu mai putin 11 pozitii in clasament, de pe locul 72 pe locul 61.

 

China a ajuns sa egaleze SUA in ceea ce priveste companiile listate in Fortune Global 500 in 2019 – un simbol al rivalitatilor economice profunde profilate in prezent. Mai exact, companiile americane insumeaza 121 dintre cele mai mari corporatii din lume dupa venituri. China, la randul sau, este reprezentata de 129 de companii (inclusiv 10 companii din Taiwan). Pentru prima data de la debutul Global 500 din 1990 si, probabil, pentru prima data de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, o alta natiune decat SUA se afla in fruntea clasamentului marilor afaceri globale.

Aceasta schimbare reprezinta o transformare nu doar pentru lumea afacerilor, ci la nivel general. Natiunile au concurat intotdeauna din punct de vedera economic, dar SUA si China sunt angajate astazi intr-o lupta directa ce vizeaza componenta economica apta sa schimbe fata lumii: tehnologia. Dupa cum a declarat fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson, „Batalia este despre a cui economie va conduce tehnologia viitorului si va stabili standardele pentru aceasta.”

Lupta nu este doar o metafora; aceasta implica probleme legate de viata si moartea securitatii nationale. De aceea, in mod categoric, SUA a interzis companiilor americane sa cumpere produse facute de gigantul echipamentelor de telecomunicatii Huawei (astazi nr. 61 pe lista Fortune’s Global 500), spunand ca grupul este sustinut de stat si ar putea sabota infrastructura 5G sau sa o foloseasca pentru a fura date. (Huawei spune ca niciunul dintre aceste lucruri nu este adevarat.) China si-a stabilit obiective explicite pentru a domina domenii precum inteligenta artificiala, calculul cuantic, robotica si vehiculele autonome. Pe masura ce aceste lupte se ascut, alte natiuni pot crede ca trebuie sa opteze fie pentru tehnologia chineza, fie pentru cea produsa de SUA, crescand miza si mai mult.

In prezent, veniturile companiilor chineze reprezinta doar 25,6% din totalul Global 500, cu mult in spatele celui 28,8% reprezentat de America. Dar China este puterea in crestere, si desi economic astazi mai mica inregistreaza un ritm de crestere mai rapid. Nationalitatea preponderenta intre primele 50 de companii din Global 500 din acest an este cea americana; printre cei 50 de jos, China prevaleaza.

Fondatorul Fortune, Henry Luce, a declarat in 1941 ca secolul XX este secolul american. Argumentul sau a fost in mare parte corect. Ramane de vazut daca secolul 21 va deveni secolul chinez in sens deplin – cu China care sa domine cultura, idealurile si conceptele despre drepturile omului si natura umana. Din punct de vedere economic, insa, suntem martorii unei cresteri impresionante a fortei reprezentate de poporul chinez, o crestere care se accelereaza cu fiecare zi.

Sursa

Huawei Enterprise
Huawei Enterprise

Huawei Enterprise este una din cele trei Grupuri de Companii ale Huawei. Solutiile si serviciile de top ale Huawei acopera infrastructura retelei IP, comunicatiile si colaborarile unificate (CCU) si arhitectura cloud computing si centrele de date, adresandu-se diferitelor verticale de ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii