fbpx

Inevitabila integrare dintre SD-WAN si Securitate in 2020


INEVITÁBIL, -A, inevitabili, -e, adj. Care nu poate fi evitat, care este de neinlaturat, a carui aparitie sau producere este sigura. Cum avem siguranta unui “inevitabil”?

Inevitabila integrare dintre SD-WAN si Securitate in 2020 1Prezicerea viitorului nu este intotdeauna atat de dificila pe cat poate parea. Inseamna doar observe si sa analizezi ceea ce intampla in prezent si sa intelegi conceptul de inevitabilitate. Curbele de inevitabilitate apar atunci puteti prefigura o situatie care va aparea inevitabil, adica, cum ar fi – de exemplu – ca toti cei din compania dvs. sa aiba acces la transformarea digitala. Apoi cartografiati linia care leaga prezentul cu acel viitor. Cand o provocare aparent insurmontabila se intersecteaza cu o curba de inevitabilitate, progresul catre acea situatie viitoare este oprit pana cand respectivei probleme i se gaseste  o solutie.

Din fericire, noi, oamenii, tindem sa fim foarte buni la rezolvarea problemelor. Acesta este motivul pentru care majoritatea progresului implica o serie de opriri si porniri, mai degraba decat o singura linie de progres continuu, concept descris de Dr. Stephen Jay Gould drept echilibru punctuat. Transformarea digitala a fost si continua sa fie plina de astfel de echilibre.

Transformarea WAN Edge

Cel mai recent exemplu este necesitatea de a asigura disponibilitatea generala a serviciilor cloud pentru aplicatiile critice pentru afaceri si conectivitate, de la nivel de grupuri de lucru pana la  campusuri. Ceea ce este inevitabil este ca toti membrii organizatiei, indiferent de locatie, sa aiba acces la instrumentele necesare. Cu toate acestea, probleme precum performanta si securitatea devin blocaje pentru realizarea unui viitor de acces omniprezent.

Organizatiile si-au dat seama ca o piedica importanta in realizarea unei adevarate transformari digitale a fost ridicata de conexiunile statice MPLS si routerele WAN mostenite care au conectat sucursalele la aplicatii, date si servicii critice pentru afaceri. Din fericire (sau cum ar spune unii, inevitabil) SD-WAN a ajuns tocmai la timp pentru a rezolva aceasta provocare.

Raportul Gartner “Forecast Analysis: Enterprise Networking Connectivity Growth Trends, Worldwide,” este de parere ca “pana la finele lui 2023, 60% dintre companii vor fi implementat solutii SD-WAN, de la doar 20% estimat pentru 2019, pentru a-si creste agilitatea reletei si pentru a imbunatati suportul pentru aplicatiile cloud.”

SD-WAN rezolva problema doar pe jumatate

Pana in prezent, cea mai mare parte a acestei cresteri a fost data de cei care au fost dispusi sa depuna eforturi considerabile pentru a planifica, proiecta, implementa si optimiza solutia SD-WAN. Si au descoperit urmatoarea provocare pe aceasta curba a inevitabilitatii: aproape toate solutiile SD-WAN disponibile rezolva doar pe jumatate problema. Se pare ca obiectivul real este conectivitatea sigura, iar daca abilitatea noastra de a asigura in mod eficient conexiunile SD-WAN nu este abordata, curba de inevitabilitate pentru transformarea digitala completa va fi perturbata de costurile ridicate si performantele scazute ale majoritatii solutiilor SD-WAN disponibile in prezent.

Dar si aceasta provocare se poate rezolva. Probabilitatea este ca in 2020 companiile sa graviteze catre o solutie mai completa, asa cum producatorii au inceput deja sa scoata in noua generatie de solutii securizate SD-WAN.

Provocarile ridicate de Performanta si Interoperabilitate

Principala problema este performanta. Raportul 2019 Internet Trends estimeaza ca 87% din totalul traficului web este acum criptat, iar aceasta cifra este probabil sa urce pe masura ce tot mai multe date circula prin retelele publice. Si asa cum stie oricine este implicat in securitate, inspectia datelor criptate este precum criptonita pentru majoritatea firewall-urilor de ultima generatie, culcand performanta la podea. Ceea ce este complet inacceptabil intr-un mediu in care performanta este esentiala pentru aplicatiile critice pentru afaceri, cum ar fi cele de voce si video, unde latimea de banda este esentiala. Pana recent, singura optiune era un firewall mai puternic, dar multiplicarea acestora la nivel de zeci sau sute de filiale anuleaza aceasta solutie aparenta.

Cea de-a doua problema este complexitatea, atat din punct de vedere al implementarii securitatii, cat si al functionalitatii esentiale WAN. Routerele WAN traditionale implica niste costuri operationale ridicate, deoarece o mare parte din functionalitatea lor trebuie sa fie administrata si optimizata manual. Daca acest lucru a fost acceptabil atunci cand nu era necesara decat o conexiune statica MPLS la reteaua principala, astazi organizatiile au nevoie de acces dinamic si permanenta la aplicatii si servicii critice de business pe o varietate de platforme cloud si internet. Iar reducerea de costuri este considerabila cand se trece la o solutie SD-WAN; 2019 Gartner Magic Quadrant for WAN Edge Infrastructure afirma: „Clientii Gartner raporteaza economii operationale de pana la 90% atunci cand compara solutiile WAN Edge superioare cu implementarile traditionale bazate pe router (timp de administrare de cinci minute/luna fata de o ora/luna). “

2020 este anul solutiilor Secure SD-WAN

Decat sa incerce sa adauge o solutie de securitate peste o solutie SD-WAN existenta, Fortinet a optat pentru o abordare diferita.

Fortinet a dezvoltat functii avansate de conectivitate SD-WAN in firewall-ul care contine deja un set complet de instrumente de securitate esentiale. Acest lucru permite abordarea si rezolvarea simultana a celor doua provocari expuse mai sus. Problemele de performanta sunt adresate cu procesoare noi, create si special concepute pentru a accelera atat functiile de retea, cat si functiile de securitate. Si deoarece functionalitatea de retea a fost integrata chiar in software-ul de baza, securitatea si conectivitatea sunt acum elemente legate ale unei singure solutii.

Inevitabilitatea este un principiu puternic, care deseori genereaza solutii exact la momentul in care acestea sunt necesare. Acest adevar se aplica pentru o serie larga de inventii strategice, incluzand aici automobilul, avionul si chiar echipamentele firewall. Iar in 2020, abordarea Secure SD-WAN la nivel de filiala va insemna un pas inainte pe traseul transformarii digitale.

Articol preluat de pe blogul Fortinet.

Fortinet
Fortinet

Retelistica bazata pe securitate pentru o lume hiperconectata Veracomp este distribuitor Fortinet in Romania si Centru autorizat de trainingFortinet a fost infiintata in 2000 de catre Ken Xie, fondatorul vizionar si presedintele anterior si CEO  al NetScreen (vanduta ulterior catre Juniper ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii