fbpx

Performanta securitatii: motorul inovatiei digitale


In 1969, a fost trimis primul mesaj e-mail prin ARPANET, de la laboratorul de informatica al profesorului Leonard Kleinrock catre un nod de retea din Stanford. Acest eveniment a declansat o revolutie digitala care a transformat complet lumea in care traim.

 

Si inca de la bun inceput, singura intrebare care a determinat aproape toata inovatia digitala ulterioara a fost: „Cum putem face asta mai bine si mai repede?”

Ne luptam cu aceeasi provocare si astazi. Ultimele progrese in materie de tehnologie informatica, cum ar fi hiperconectivitatea si hiperscalabilitatea dispozitivelor, sau realizarile in materie de arhitecturi complexe ale centrelor de date – sunt rezultatul dorintei permanente de a obtine performante mai bune. Viteza este forta motrice a transformarii digitale a infrastructurilor de business de astazi. Permite accesul la date si la resurse critice, determina eficienta afacerii, scaleaza dezvoltarea aplicatiilor, creste productivitatea, genereaza venituri si accelereaza rentabilitatea.

Convergenta intre viteza, conectivitate, scalabilitate

Totul se rezuma la convergenta dintre hiperviteza, hiperconectivitate si hiperscalabilitate care permite transferul super-rapid de seturi de date masive necesare in domenii precum cercetarea farmaceutica avansata sau modelarea aerospatiala. In mod similar, comertul electronic dinamic si mediile mari multi-user, precum jocurile online, impreuna cu arhitecturile complexe utilizate in serviciile financiare, companiile de asigurari si furnizorii de cloud – toate necesita viteza si capacitate de adaptare pentru a sprijini clientii si a mentine constanta calitatea serviciilor.

Dar acesta este doar inceputul. Urmatoarea generatie de masini inteligente, orase inteligente si infrastructuri inteligente – incluzand transportul, retelele electrice, productia si altele domenii – augumentate de Inteligenta Artificiala si invatarea masina, toate vor necesita gestionarea si procesarea unor cantitati uriase de date. Asigurarea unui nivel optim de performanta si a unei viteze de procesare suficiente pentru a sustine aceste noi arhitecturi se va traduce prin infrastructuri chiar mai rapide si mai eficiente.

Inovatiile digitale si securitatea

Apple, Microsoft, Google si Amazon au investit ani si milioane de dolari pentru a dezvolta GPU-uri personalizate avansate, TPU si ASIC-uri pentru a accelera procesarea. Din nefericire, securitatea este una dintre putinele bariere ramase in calea realizarii rapide si sigure a hiperscalabilitatii si hiperconectivitatii pe care aceste arhitecturi noi o necesita.

Niciun instrument de securitate din piata nu este capabil sa prelucreze datele suficient de rapid pentru a sustine aceste noi cazuri de utilizare super-performanta si super-scalabila. Ceea ce pune organizatiile in fata unei alegeri grele: fie sa isi incetineasca infrastructura, fie sa reduca nivelul de securitate.

O parte a provocarii consta in faptul ca firewall-urile necesita cantitati masive de putere de calcul pentru a inspecta datele, a detecta continutul rau intentionat sau a preveni atacurile informatice – mult mai mult decat orice router sau switch. Conform Google Transparency Report intre 80% si 90% din tot traficul de internet este acum criptat, ceea ce creste implicit nevoia de performanta accelerata a securitatii. Mai exact, inspectia datelor criptate are un impact atat de important asupra performantei firewallului, incat majoritatea producatorilor nici nu isi publica cifrele. Toate acestea fac imposibila asigurarea inspectiei in timp real a mediilor complexe.

Fortinet: singurul producator cu un program activ de dezvoltare ASIC

Problema consta in faptul ca exista intr-adevar un singur furnizor de securitate care si-a pus la bataie timpul si energia pentru a dezvolta procesoare de securitate capabile sa faca fata cerintelor de performanta actuale. Deschideti aproape orice dispozitiv de securitate – chiar si cele mai scumpe firewall-uri – si veti descoperi CPU-uri uzuale care nu au fost proiectate pentru a efectua sarcini de securitate, precum cele implicate de mediile performante moderne.

Desigur, inginerii de software de securitate se dau peste cap, ca prin complexitatea codului sa compenseze limitarile hardware si sa extinda capacitatile procesoarelor cu care trebuie sa lucreze. Din pacate, exista o limita la cat de departe poate ajunge aceasta strategie. Adevarul crud este ca pur si simplu nu este posibil sa compensezi impactul asupra performantei mediilor hiperscale si hiperconectate folosind trucuri de proiectare software.

Fortinet este in continuare singurul producator de securitate care a dezvoltat procesoare speciale pentru echipamentele de securitate si de retea concepute, apte sa asigure functii de securitate critice la viteza necesara celor mai complexe mediilor.

Performanta: regula de aur pentru inovatia digitala

Inovatia digitala este in plina desfasurare. Realizarile de astazi in materie de performanta nu vor mai avea prea mare valoare maine. Acesta este si motivul pentru care furnizorii de securitate au nevoie de o strategie de dezvoltare hardware activa si solida. Fara aceasta, decalajul dintre inovatia digitala continua si solutiile hardware traditionale oferite de majoritatea industriei de securitate nu va face decat sa creasca. Daca producatorii de securitate doresc sa ofere protectie esentiala pentru cele mai exigente medii de astazi si de maine, ramanand suficient de accesibile pentru a fi implementate oriunde este nevoie, va trebui sa-si schimbe fundamental strategia de dezvoltare.

Performanta securitatii va deveni o regula fundamentala pentru organizatiile care isi desfasoara activitatea bazandu-se pe inovatia digitale. Furnizorii de securitate trebuie sa-si schimbe strategiile de dezvoltare daca doresc sa sustina si sa securizeze retelele, aplicatiile si serviciile, din ce in ce mai complexe si mai consumatoare de latime de banda, pe care se bazeaza clientii lor si lumea noastra digitala.

Articol preluat de pe blogul Fortinet.

Fortinet
Fortinet

Retelistica bazata pe securitate pentru o lume hiperconectata Veracomp este distribuitor Fortinet in Romania si Centru autorizat de trainingFortinet a fost infiintata in 2000 de catre Ken Xie, fondatorul vizionar si presedintele anterior si CEO  al NetScreen (vanduta ulterior catre Juniper ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii