fbpx

Planificarea continuitatii de business pentru situatii speciale


Dat fiind ca epidemia de coronavirus continua sa se raspandeasca si Organizatia Mondiala a Sanatatii impune masuri urgente de sanatate la nivel global, companiile - daca nu au facut-o deja - trebuie sa isi evalueze capacitatea de a-si desfasura procesele de business in parametrii normali.

Planificarea continuitatii de business pentru situatii speciale 1Daca nu au facut-o deja, astazi companiile trebuie sa isi revizuiasca planurile de recupare din dezastre. Acest efort va ajuta organizatiile sa stabileasca daca pot sustine un numar mai mare de angajati la distanta, sa obtina un plus de vizibilitate pe lantul de aprovizionare si sa evalueze efectele pe termen scurt si lung ale unei pandemii asupra industriei tehnologice.

Pe masura ce organizatiile initiaza actiuni sau isi revizuiesc raspunsul la pandemii in general si la coronavirus in mod specific, Gartner spune ca ar trebui sa luam in calcul un procent de 25% pentru absenteism, estimare bazata pe experiente anterioare similare (cum ar fi SARS sau H5N1).

Companiile ar trebui sa fie pregatite pentru perturbarea productivitatii angajatilor, a lanturilor de aprovizionare, calatoriilor, disponibilitatii produselor, calatoriilor corporatiste si multe altele.

Ultima pandemie globala care a amenintat afacerile in acest fel a fost H1N1 (gripa porcina), care a avut loc in urma cu un deceniu. In mod ideal, companiile si-au pastrat actualizate planurile pandemice, testand problemele de continuitate a afacerii. De atunci insa, s-au schimbat multe in modul in care opereaza companiile, inclusiv cresterea numarului de angajati la distanta, utilizarea sporita a software-ului ca serviciu si alte aplicatii bazate pe cloud. Pe de alta parte, companiile de astazi sunt mai globale in ceea ce priveste angajatii, clientii, partenerii si furnizorii, ceea ce creste dificultatea de a elabora, testa si pune in aplicare planurile de continuitate a activitatii.

Care sunt pasii urmatori?

Organizatiile ar trebui sa creeze si sa execute un plan de pregatire in caz de pandemie la locul de munca, impreuna cu planurile de continuitate a afacerilor, daca nu au facut-o deja. Pentru a familiariza angajatii si echipele de urgenta cu planul, companiile ar trebui sa efectueze anual exercitii de tip drill. Sablon de plan de recuperare pandemica puteti gasi si online.

Deoarece companiile depind in mare masura de furnizorii cu care lucreaza, ar trebui sa inteleaga si sa testeze planurile de pandemie in relatie cu furnizorii. De exemplu, daca forta de munca a furnizorului este afectata, este important sa stim cum va mentine disponibilitatea ridicata a aplicatiei sale sau cum va raspunde la problemele de support. Este important ca organizatiile sa centralizeze informatiile despre relatiile cu furnizorii in cazul in care reponsabilii principali nu sunt disponibili.

Unul dintre cele mai importante elemente ale planificarii in caz de pandemie, in special atunci cand presupune o rata ridicata de absentism, este sa intelegi cum abilitatile angajatilor se completeaza reciproc. Efectuarea unui inventar de abilitati va ilustra ce angajati ar putea prelua din atributiile colegilor, in caz de indisponibilitate.

Una dintre cele mai bune scheme de aparare pe care le are o afacere pentru a preveni raspandirea bolilor la locul de munca este sa adopte o strategie extinsa de lucru de la distanta (de acasa) care sa asigure ca toti utilizatorii pot accesa in siguranta instrumentele de care au nevoie pentru a lucra de la distanta. Aceasta include accesul la sisteme, programe speciale, inclusiv HR, salarizare, ERP si CRM; comunicatii unificate (UC) si instrumente de colaborare; precum si arhive de e-mail si fisiere.

 

Unele companii pot avea politici generoase de lucru de la domiciliu, adaptate la configuratiile de retea cu latime de banda suficienta si licente, dar majoritatea organizatiilor iau in calcul o utilizarea efectiva intre 10-20% a VPN-ului. Pentru ca atunci cand se implementeaza astfel de solutii, nu se ia in calcul o rata de absentism precum cea sugerata de Gartner, respectiv de 25%. Prin urmare, o pandemie poate supraincarca cu usurinta solutia VPN si poate afecta productivitatea lucratorilor.

Au de castigat companiile care au investit intr-o solutie de comunicatii unificate, inclusiv instrumente de colaborare si conferinta video, pentru a ajuta angajatii sa ramana in legatura daca nu pot fi la birou.

Potrivit Nemertes Research, 63% dintre intreprinderi utilizeaza sau intentioneaza sa utilizeze aplicatii de colaborare la nivel de echipa in 2020, dar doar 23% fac deja acest lucru in intreaga companie. Intr-o situatie de pandemie, companiile vor avea nevoie de angajatii lor din toate domeniile de activitate pentru a comunica, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aiba platforme sau servicii pentru a putea face acest lucru.

Unele companii apeleaza deja la videoconferinte pentru a inlocui intalnirile fata in fata.

Potrivit Irwin Lazar, experienta de lucru de la distanta este imbunatatita prin conferinta video, deoarece creste implicarea in randul participantilor.

Angajatii trebuie sa fie instruiti in mod corespunzator inainte de o pandemie in modul de utilizare a instrumentelor UC in siguranta, inclusiv cele mai bune practici pentru conectarea la retea si aplicatiile cloud din retelele lor de domiciliu. In caz contrar, ei ar putea pune, fara sa stie, datele companiei in pericol. De asemenea, departamentul IT ar trebui sa se asigure ca aplicatiile critice pentru afaceri sunt actualizate si accesibile din medii remote, fara a suferi lovituri de performanta sau a introduce vulnerabilitati.

Securitatea – o prioritate

Pandemiile, ca si alte evenimente tin titlurile ziarelor, sunt atragatoare pentru infractorii cibernetici, care profita de astfel de situatii de criza pentru a infecta sistemele, pentru a fura date si perturba operatiunile. Cel mai bun drum in acestea, de multe ori, este prin utilizatori.

Kaspersky a detectat amenintari specifice coronavirusului, inclusiv fisiere daunatoare deghizate in fisiere PDF, MP4 si DOCX cu nume care sugereaza ca atasamentul detine informatii utile despre coronavirus. Ceea ce au obtinut utilizatorii in schimb au fost troienii si viermii care ar putea distruge, bloca, modifica, copia sau exfiltra datele personale si interfera cu sistemele.

In timpul unei pandemii, organizatiile au nevoie ca echipele lor de securitate cibernetica sa fie pregatite pentru a proteja organizatia de amenintari, dar si pentru a avertiza utilizatorii despre phishing, ransomware si alte atacuri rau intentionate care le vizeaza si afacerea.

Companiile au nevoie de un plan de gestionare a securitatii cibernetice, inclusiv pentru situatia in care membrii echipei de securitate IT ar fi indisponibili. Cititi aceste sfaturi pentru actualizarea planului de reactie pandemica pentru a include activitati de gestionare a cibersecuritatii.

Cum ne afecteaza?

Industria tehnologica este puternic afectata de astfel de evenimente. Apple si-a revizuit rezultatele veniturilor, iar Dell Technologies si Nutanix au redus estimarile veniturilor T1.

In plus fata de problemele pe lantul de aprovizionare, urmatoarele ar putea fi lipsa de produse IT. De exemplu, NetApp si-a notificat partenerii si clientii despre impactul potential asupra operatiunilor sale.

Alte companii se tem de nivelul crescut de precautie al clientilor atunci cand este vorba de achizitii sau implementari de noi tehnologii.

Ce urmeaza?

Lista evenimentelor anulate in industria IT din cauza temerilor de raspandire a coronavirusului continua sa creasca. Congresul Mobile World, conferinta pentru dezvoltatori F8 de Facebook si Summit-ului Adobe au fost anulate in ultimele saptamani, si multe alte anunturi de anulare curg zilnic.

In acelasi timp, companiile, inclusiv Amazon si Salesforce, restrictioneaza calatoriile de afaceri ale angajatilor.

Desi nu este clar cat va dura focarul de coronavirus, planurile pandemice sunt esentiale pentru ca organizatiile sa se dezvolte si sa testeze in tandem cu continuitatea activitatii si planurile de recuperare a dezastrelor.

Extras din articolul publicat in TechTarget.

Fortinet
Fortinet

Retelistica bazata pe securitate pentru o lume hiperconectata Veracomp este distribuitor Fortinet in Romania si Centru autorizat de trainingFortinet a fost infiintata in 2000 de catre Ken Xie, fondatorul vizionar si presedintele anterior si CEO  al NetScreen (vanduta ulterior catre Juniper ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii