fbpx

Principiile care sustin tehnologia Red Hat


Software-ul de tip open source cucereste intreaga lume. Este un model care stimuleaza inovatia, iar tehnologia, dupa cum stim, ar arata foarte diferit fara aceasta. In cateva ocazii, in ultimii ani, observatorii industriei de software s-au intrebat daca va exista vreodata o alta tehnologie similara cu Red Hat. Altii chiar au speculat ca, datorita dinamicii aplicatiilor software open source, nu va mai exista niciodata un alt Red Hat.

Red Hat tocmai a incheiat inca un an fiscal cu rezultate exceptionale. Paul Cormier, Presedinte al Diviziei de produse si tehnologii Red Hat, isi expune opiniile, din perspectiva a peste 15 ani de experienta in dezvoltarea de produse si tehnologii Red Hat.

“Red Hat este lider mondial in furnizarea de solutii software open source. Angajamentul ferm al companiei Red Hat fata de comunitatea open source si modelul de dezvoltare open source este cheia succesului nostru. Nu vindem doar software open source, suntem lideri care contribuie la sute de proiecte open source care conduc aceste solutii. In timp ce, initial, open source a fost vazut ca un driver pentru reducerea costurilor, astazi open source este literalmente sursa inovatiei in toate domeniile tehnologiei, inclusiv cloud computing, containere, date mari, mobile, IoT si multe altele.

Red Hat este cel mai bine cunoscut pentru Red Hat Enterprise Linux, produsul de varf din gama, dar si pentru contributia sa la dezvoltarea kernelului Linux. Contributiile Red Hat la Linux nu numai ca ofera putere pentru Red Hat Enterprise Linux, ci si pentru fiecare distributie Linux de pe planeta – inclusiv cele ale competitorilor nostri. Aceasta este frumusetea modelului de dezvoltare open source, in care colaborarea conduce inovatia, chiar si in randul concurentilor.

Astazi, Red Hat este lider nu doar in Linux, dar si in multe alte comunitati. Printre acestea se numara proiectele bine cunoscute, cum ar fi motorul container Docker, Kubernetes si OpenStack, care se numara printre cele mai rapid dezvoltate proiecte open source din ultimii ani. Red Hat a fost un prim factor care a contribuit la toate aceste proiecte inca de la lansarea lor si le aduce pe piata in produse precum Red Hat Enterprise Linux, platforma Red Hat OpenShift Container si platforma Red Hat OpenStack. [..]

Unele companii se implica in tehnologii open doar in cazul in care beneficiaza de ele, cum ar fi modelele open core. Pe jumatate ‘open’ inseama pe jumatate ‘inchis’, pentru ca in astfel de cazuri beneficiile open source devin limitate. Aceasta nu este modelul Red Hat.

Red Hat si-a luat un angajament de a contribui la cunoastere, inovatie si de a influenta comunitatile in care ne implicam. Acest lucru se traduce direct in valoarea pe care o putem oferi clientilor. Cand clientii intampina o problema critica, colaboram cu dezvoltatorii care o pot rezolva. Atunci cand clientii solicita noi functii sau identifica noi cazuri de utilizare, colaboram cu comunitatile relevante pentru a conduce si a promova aceste cereri. Atunci cand clientii sau partenerii doresc sa devina contribuitori insisi, chiar incurajam si ajutam, indrumandu-le contributiile. Astfel, castigam credibilitatea si cream valoare pentru noi si pentru clientii pe care ii deservim. Aceasta este ceea ce face Red Hat cel mai bine.

Produse, nu proiecte

Open source este un model de dezvoltare, nu un model de afaceri. Red Hat se afla in business-ul cu software dedicat companiilor enterprise si este furnizor lider pentru companiile listate in Global 500. Clientii enterprise au nevoie de produse, nu de proiecte, iar distribuitorii trebuie sa cunoasca diferenta. Proiectele open source sunt surse de inovatie si se dezvolta permanent. Companiile din intreaga lume se bucura de aceasta inovatie, insa isi bazeaza stabilitatea pe suportul pe termen lung pe care il poate oferi un produs. Fundatia stabila, sustinuta a unui produs este ceea ce le permite acelor clienti sa-si livreze propriile inovatii si sa serveasca intereselor clientiilor proprii.

Red Hat intelege diferenta dintre proiect si produs. Cand a fost lansat Red Hat Enterprise Linux, open source era inca o noutate. Initial, doar putini au crezut ca software-ul Linux si software-ul open source ar putea sa sutina operatiuni informatice complexe in spitale, banci, in domeniul aviatiei sau transportului naval. Astazi, open source este alegerea implicita pentru aceste domenii si multe alte sisteme critice. Iar in timp ce aceste sisteme se dezvolta bazandu-se pe inovatia oferita de open source, ei isi aleg furnizori precum Red Hat pentru a beneficia de calitatea pe care aceste sisteme o cer.

Colaborarea – esenta succesului comunitatii si al clientilor finali
Fara clientii sai, Red Hat nu ar exista. Succesul clientilor este succesul Red Hat. Asa cum prosperam in colaborarea cu comunitatile open source, acelasi spirit de colaborare conduce si relatiile noastre cu clientii nostri. Folosind inovatia open source, ii ajutam pe clienti sa conduca inovatia in propria afacere. Noi ajutam clientii sa consume inovatia software-ului open-source dezvoltat. Clientii apreciaza disponibilitatea noastra de a colabora cu ei pentru a rezolva cele mai dificile provocari. Apreciaza transparenta si efervescenta open source, bazata pe ideea de comunitate si de colaborare.

Urmatorul capitol Red Hat

Open source este acum metodologia dovedita pentru dezvoltarea de software. Zilele companiilor care se bazeaza strict pe software proprietar se apropie de final. Problemele pe care trebuie sa le rezolvam in complexitatea lumii de astazi sunt prea mari pentru o singura companie. Furnizorii pot oferi solutii in diferite moduri, pot raspunde diferitelor nevoi ale pietei si/sau pot servi diferiti clienti – dar tehnologiile open source vor fi in centrul a ceea ce fac acestia. Regasim tehnologii open source in centrul solutiilor de top de la cei mai importanti furnizori de cloud si de la furnizori de software independent. Open source este mai mult decat o tehnologie. Este un set de principii, chiar o filosofie. Presupune un angajament, nu un avantaj.”

Declaratia completa este disponibila aici.

Red Hat
Red Hat

Furnizor global de solutii open source Servicii premium de suport, training si consultanța Red Hat este lider mondial in furnizarea de solutii software open source, folosind o abordare bazata pe comunitate pentru a furniza tehnologii cloud, Linux, middleware, de stocare si virtualizare ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii