fbpx

Sa fie in cloud raspunsul la cum protejam datele pacientilor si evitam caderile de sistem?


Profesionistii din sectorul sanatatii se bazeaza pe date pentru o multime de informatii critice, cum ar fi tipul de medicament de care pacientul are nevoie, istoricul bolilor si al alergiilor si istoricul consulturilor medicale. Cu aceasta avalansa de date ultra-sensibile cu caracter personal apare nevoia de a mentine in permanenta disponibilitatea si siguranta datelor, mai ales ca accesul la aceste informatii poate fi o chestiune de viata si moarte.

 

Institutiile din domeniul medical nu sunt imune la intreruperi, fie ca este vorba de o nefunctionare a sistemelor IT, de un dezastru natural sau de un atac cibernetic. Atunci cand sistemele cad si datele pacientului devin inaccesibile, acestea trebuie sa se poata recupera aproape instantaneu, iar solutiile cloud permit acest lucru.

Provocarile actuale

Organizatiile medicale introduc noi tehnologii la locul de munca, deoarece transformarea digitala este o prioritate pentru managerii IT. Conform cercetarilor, 56% dintre spitale implementeaza schimbari digitale pentru a optimiza experienta pacientului la nivel de departament sau insitutie. Pe masura ce tehnologia medicala continua sa avanseze si sa devina mai complexa, datele care accepta si permit ca aceasta tehnologie cresc si ele in complexitate. Sistemele IT vechi nu pot tine pasul cu aceste progrese si nu pot oferi asistenta adecvata precum ingrijirea imbunatatita a AI pentru pacienti, implanturi si proteze 3D.

Desi necesitatea modernizarii infrastructurii IT pentru a tine ritmul inovatiei in ingrijirea pacientilor este evidenta, organizatiile medicale adesea se straduiesc sa schimbe modul in care stocheaza si protejeaza datele. Transformarea departamentului IT din cadrul unui spital ar necesita o cantitate enorma de investitie intr-un sistem pe care pacientii si medicii sa se poata baza permanent. Cu toate acestea, lucrurile nu trebuie sa fie neaparat complicate. Exista tehnologii care permit o tranzitie lina catre cloud si scutesc organizatiile sa faca investitii semnificative in hardware pentru a-si reconstrui si moderniza infrastructura IT.

Cum raspundem provocarilor

Specialistii IT din domeniul sanatatii au la dispozitie optiuni pentru a solutiona nevoile de disponibilitate a datelor. Cloud-ul public oferit de catre furnizori terti precum Microsoft si Amazon ofera rezistenta si poata apara sistemul de intreruperi sau intarzieri, asigurand disponibilitate si capacitatea de a pastra volume mari de date. Cloud-ul privat poate oferi acelasi tip de rezistenta si protectie, dar cu beneficiul suplimentar de a fi gestionat in cadrul unei organizatii, mai degraba decat printr-un alt furnizor.

Variabilele, pentru cele doua optiuni, sunt costul si fiabilitatea. Cloud-ul public poate genera comisioane costisitoare pentru accesarea sau mutarea datelor si poate inhiba capacitatea unei organizatii de a indeplini acorduri la nivel de serviciu daca au o latenta in retea atunci cand restaureaza datele. Daca o organizatie foloseste un cloud privat local, spre deosebire de un cloud privat gazduit, trebuie sa investeasca si in hardware pentru centrul de date si isi poate auto-limita optiunile de recuperare offsite, in cazul in care in locatia unde au fost derulate operatiunile cloud au loc evenimente grave neprevazute.

Solutiile hibride pot fi un raspuns bun

Specialistii IT apeleaza din ce in ce mai mult la strategii cloud hibride pentru a pastra in siguranta datele despre pacienti. Un sondaj facut recent, pe un esantion de peste 2.000 de profionisti IT cu capacitate de decizie, a dezvaluit ca implementarile de solutii cloud hibride in sectorul sanatatii trebuie ar urma sa creasca de la 19% la 37% in urmatorii doi ani.

Care este explicatia?

In primul rand, multe organizatii opteaza pentru cloud hibrid pentru a tine sub control costurile ridicate si pentru a avea posibilitatea de a decide unde sa stocheze date critice, din punctul de vedere al recuperarii din dezastre. De exemplu, este eficient sa folositi recuperarea onsite pentru probleme cu un singur sistem, cum ar fi blocarea sistemului sau esecurile hardware. Insa DR offsite este esential pentru pierderile de date generate de catastrofele naturale sau alte situatii in care datele pacientilor ar putea fi inaccesibile pe termen lung.

Atunci cand sunt implementate intr-un cloud privat gazduit, strategiile pentru cloud hibrid pot reduce, de asemenea, nivelul investitiilor necesare, daca se doreste o optiune de recuperare in caz de dezastru offsite, deoarece nu mai sunt necesare investitiile in echipamente hardware si cele cu intretinerea site-urilor fizice secundare. Mai mult decat atat, datele si aplicatiile se pot deplasa liber intre mediile cloud si cele locale. Redundanta de date care rezulta din utilizarea mai multor site-uri de backup ofera echipelor IT siguranta in cazul in care un server cade din cauza unei erori IT sau a unei intreruperi de energie.

Institutiile din domeniul medical – si in special spitalele – trebuie sa functioneze la capacitate maxima, 24/7, ceea ce implica o planificare atenta si cartografiere a sarcinilor de munca si a aplicatiilor care trebuie sa fie stocate pentru a se asigura protectie pe perioada de dezactivare si in cazul pierderii informatiilor critice pentru pacienti. Desi exista o varietate de strategii cloud ce necesita evaluare si analiza, cloud-ul hibrid permite echipelor IT din domeniul medical sa-si tina sub control costurile asociate stocarii si sa avanseze in procesul de transformare digitala.

Articol preluat de pe blogul Arcserve.

Arcserve
Arcserve

Arcserve este producator de top de software si solutii de management al infrastructurii IT, cu o expertiza extinsa pentru toate tipurile de medii IT – de la mainframe si distributie, de la virtual la cloud. Solutiile Arcserve permit clientilor sa administreze si sa securizeze infrastructura ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii