fbpx

Securitatea cibernetica, prioritate de top in agenda de business


Analiza Deloitte The future of cyber survey 2019 constata ca la nivel executiv exista o varietate de initiative care sustin transformarea digitala, inclusiv inteligenta artificiala (AI) si Internet of Things (IoT), in ideea de a simplifica operatiunile digitale si de a creste eficienta.

Organizatiile au o serie de initiative care vizeaza imbunatatirea securitatii cibernetice, dar bugetul alocat si resursele limitate raman un obstacol. Nici o initiativa cibernetica nu s-a dovedit a fi solutia perfecta, respondentii fiind impartiti relativ uniform intre cloud (17%), AI si calcul cognitiv (15%), analitice de date (14%), IoT (14%), tehnologie operationala si control industrial (14) %, blockchain si cryptocurrency (14%). Restul de 12% afirma ca folosesc alte initiative.

Securitatea cibernetica, prioritate de top in agenda de business 1

In timp ce respondentii recunosc ca aceste tipuri de transformare digitala sunt unele dintre cele mai dificile aspecte ale atenuarii riscului, gestionarea riscurilor in sine reprezinta mai putin de 10% din bugetele informatice. Rezultatul? Companiile se afla sub o permanenta presiunue, 13% afirmand ca lipsa unui buget adecvat constituie cel mai mare obstacol, iar 89% afirmand ca din bugetul cibernetic, mai putin de 10% este alocat transformarii digitale.

Pornind de la buget, 15% dintre respondenti arata ca se straduiesc sa prioritizeze riscul cibernetic in intreaga activitate, in timp ce 14% afirma ca lipsa de aliniere a managementului la prioritati si lipsa de profesionisti specializati in securitate cibernetica reprezinta cea mai mare provocare. Zonele cele mai sensibile sunt: integritatea datelor (35%), actiunile bine intentionate ale angajatilor (32%) si vulnerabilitatile tehnice (31%).

Sondajul evidentiaza lacunele pe care le au companiile atunci cand vine vorba de prioritizari si investitii in aparare. Acest lucru a fost vizibil pe tot parcursul anului 2019, cand o serie de incalcari de securitate a datelor au devenit titlurile zilei: British Airways a fost amendata cu 183 milioane de lire sterline pentru ca nu a protejat datele personale, iar Grupul Marriot a fost amendat cu peste 99 de milioane de lire sterline pentru o incalcare similara.

Sondajul Deloitte dezvaluie ca 90% dintre respondenti s-au lovit de dezvaluiri de date sensibile in ultimul an, iar pentru 57% dintre companii, cel mai recent incident cibernetic sau incalcare a avut loc in ultimii doi ani. Respondentii au afirmat ca aceste incidente au condus la o pierdere a veniturilor generata de intreruperea operatiunilor si de pierderea increderii clientilor (respectiv 21%).

Sondajul serveste ca un reper important in ceea ce priveste a situatia actuala a pietei de securitate cibernetice, iar concluzia este clara: companiile inteleg valoarea securitatii datelor, dar nu toate detin resursele necesare pentru a pune in practica acest lucru.

Rezultatele complete ale sondajului Deloitte, sunt disponibile aici.

Gemalto
Gemalto

Gemalto este producator de solutii de securitate digitala. Solutiile Gemalto protejeaza si controleaza accesul la date critice prin autentificarea accesului, a tranzactilor si a obiectelor, criptarea datelor si administrarea securizata a criptarii. Cu 14.000 de angajati si o cifra de afaceri de ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii