fbpx

The Internet of Garbage


“Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga” – o expresie familiara care ar trebui sa ne faca mai atenti la ce si unde ‘aruncam’. In prezent, datorita tehnologiei IoT care se aplica inclusiv managementului de deseuri, ‘gunoiul’ devine tot mai inteligent.

 

Investitiile in „Internet of Garbage” (IoG) sunt intr-o crestere spectaculoasa, dat fiind ca acestea contribuie la rezolvarea problemei stringente legate de volumul tot mai mare de deseuri si ajuta la elimnarea unor practicile neregulamentare privitoare la protectia mediului, la nivel global.

Banca Mondiala estimeaza ca, la nivel global, volumul de deseuri solide va creste de la 3.5 milioane de tone pe zi in 2010, la 6 milioane de tone pe zi pana in 2015. Si costurile globale legate de managementul deseurilor vor creste pe masura: de la 205 miliarde USD in 2010, la 375 miliarde USD in 2025.

Legat tot de cresterea dramatica a deseurilor, unul din rapoartele intocmite de Waste360 sugereaza ca industria globala de management smart al deseurilor urmeaza sa creasca de la 57.6 milioane USD in 2016 la peste 223.6 milioane USD in 2025.

La acest moment exista deja o serie de tehnologii dedicate sectorului de management al deseurilor, exemple care ilustreaza modul in care IoT alimenteaza dezvoltarea segmentului IoG, care deja furnizeaza instrumente inteligente care ajuta la coordonarea, eficientizarea si automatizarea proceselor legate de colectarea si reciclarea deseurilor.

Recipientele inteligente de gunoi

Bigbelly este o companie care ofera solutii inteligente de colectare si management al gunoiului administrat de municipalitati. Bigbelly furnizeaza compatoare inteligente, cu volumetrie eficientizata pentru zonele urbane, fiind deja prezent in 54 de tari. Recipientele de gunoi sunt echipate cu un compresor activat prin energie solara, recipientele putand depozita pana la 8 mai mult decat variantele traditionale, iar fiecare compactor are un senzor smart care anunta colectorul prin cloud, in timp real, momentul in care recipientul este plin – prevenindu-se astfel situatiile de supra-aglomerare si contribuind la determinarea rutelor de colectare.

Fluxul deseurilor

Nu numai recipientele de colectare a gunoiului se schimba. Finlandezii de la Enevo au creat o solutie IoT care furnizeaza date analitice de inalta calitate legate de managementul deseurilor. Utilizata in industrii comerciale si de catre transportatori, solutia consta intr-un senzor wireless care monitorizeaza nu numai acumularea de deseuri, dar genereaza si rapoarte privind modul in care se poate imbunatati fluxul de deseuri in functie de cliclu de viata al acestora.  Solutia Enovo a fost gandita sa aiba un consum minim de energie, esential pentru dispozitivele dotate cu baterii. Serviciile de management al deseurilor sunt crucial eficientizate, colectarea gunoiului realizandu-se pe baza informatiilor legate de gradul de aglomerare a recipientelor.

Colectarea automatizata

SmartTrash merge chiar mai departe: totul se face automatizat. SmartTrash asigura monitorizarea gunoiului: solutia odata instalata si calibrata pe compactorul de gunoi va monitoriza 24/7 si va comunica direct catre colector, in mod individual prin wireless, gradul de umplere al recipientelor, va putea planifica si programa ridicarea gunoilui si va emite facturile corespunzatoare.

Un Uber al gunoiului

Rubicon Global a fost comparat cu Uber pentru ca utilizeaza o aplicatie oarecum similara punand in legatura directa generatorii de deseuri comerciale cu colectorii independenti, la cerere. Obiectivul Rubicon este de a eradica gropile de gunoi.

‘Masina de Verde’

eco-ATM urmareste eliminarea deseurilor ‘toxice’ de tip eWaste si este un serviciu inovator care vizeaza vechile gadgeturi electronice, altfel uitate pe un raft in debara, sau – mai grav – aruncate la un loc cu gunoiul menajer. Chioscurile ecoATM ofera pe loc ‘bani gheata’ in schimbul vechilor dispozitive electronice, indiferent daca acestea sunt functionale sau defecte. Cu ajutorul unei platforme agregate care utilizeaza resurse cloud pentru a analiza conditia dispozitivului, se va determina daca gadgetul poate fi reconditionat sau reciclat, urmand sa i se atribuie si un traseu corespunzator – fie catre un noi consumatori sau catre servicii specializate de dezasamblare si reciclare.

Articol preluat din blogul Gemalto.

Gemalto
Gemalto

Gemalto este producator de solutii de securitate digitala. Solutiile Gemalto protejeaza si controleaza accesul la date critice prin autentificarea accesului, a tranzactilor si a obiectelor, criptarea datelor si administrarea securizata a criptarii. Cu 14.000 de angajati si o cifra de afaceri de ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii