fbpx

TOP 10 cele mai afectate regiuni de amenintarile de securitate IoT


Trend Micro a realizat recent o analiza a zonelor care au inregistrat cel mai ridicat nivel al atacurilor cibernetice prin intermediul routerelor casnice si a identificat factorii cheie care determina aceste amenintari. Suntem inca in siguranta: Romania nu se afla in acest top!

Echipametele smart casnice de tipul routerelor sunt vulnerabile la atacurile cibernetice

Echipametele smart casnice si aplicatiile au devenit in 2017 vedete ale celor mai multe evenimente de tehnologie: CeBIT, Computex, si chiar MWC 2017. In paralel insa, amenintarile cibernetice au continuat sa se inmulteasca exponential.

In actualul ecosistem Internet of Things (IoT), atacurile cibernetice sunt tot mai diverse si mai sofisticate, atacatorii preiau controlul asupra routerelor casnice si lanseaza atacuri asupra echipamentelor smart casnice. Raportul intocmit de Trend Micro a inregistrat peste 1.8 milioane de atacuri cibernetice conduse prin intermediul routerelor casnice, numai in ultimele sase luni! 8% dintre aceste atacuri au reprezentat atacuri externe, in care hackerii au reusit sa acceseze un echipament casnic iar apoi sa execute fisiere malware pentru a obtine informatii confidentiale precum parole sau sa intercepteze continuturi transmise prin echipamentele afectate.

“Cercetarea noastra arata faptul ca utilizarea echipamentelor conectate pentru minari Bitcoin s-a dublat aproape doar in ultimele cateva luni. In masura in care aceasta industrie va crestre, va fi de tot mai mare interes pentru atacatorii cibernetici,” afirma Richard Ku, prim vicepresedinte, commercial IoT Business & market development, Trend Micro.

Statele Unite, China si Marea Britanie sunt cele mai afectate tari in urma atacurilor cibernetice casnice. Lista completeaza cele mai afectate 10 tari, impreuna reprezentand peste 70% din incidentele casnice detectate la nivele global de catreTrend Micro*, studiul indicand ca – in viitorul apropiat – la nivel global, securitatea echipamentelor smart casnice va deveni o problema globala.

 1. SUA- 28%
 2. China- 7 %
 3. Marea Britanie-7%
 4. Hong Kong- 5 %
 5. Canada- 5 %
 6. Australia- 4 %
 7. Suedia- 4 %
 8. Olanda- 4 %
 9. Taiwan- 3 %
 10. Rusia- 3 %

* Trend Micro a colectatat datele privitoare la incidentele de securitate prin intermediul retelei internationale de parteneri internationali care utilizeaza routere casnice

Riscurile pentru echipamentele smart casnice

Conform studiului realizat de Trend Micro exista 3 riscuri majore pentru echipamentele smart casnice – expunerea pe termen lung la retele neprotejate, pastrarea nemodificata a parolei default si rata scazuta de inlocuire a echipamentelor casnice (la care se adauga lipsa sau frecventa slaba a update-urilor software/firmware). O intelegere completa a securitatii, constiinta utilizatorilor asupra importantei pe care o are configurarea corecta si update-urile regulate – sunt critice pentru securitatea echipamentelor smart casnice.

 1. Expunerea pe termen lung la retele neprotejate: cele mai multe echipamente smart casnice se conecteaza la retelele externe prin intermediul unor routere si multi consumatori au tendinta de a nu da prea multa atentie securitatii routerelor, ceea ce permite hackerilor sa exploateze vulnerabilitatile echipamentului sau retelei casnice pentru a prelua controlul tuturor echipamentelor casnice conectate in retea. Consecinta: expunerea tuturor membrilor familiei la riscul de a pierde informatii personale valoroase.
 2. Lasarea parolelor default neschimbate: echipamentele utilizate intr-o casa smart, precum routere si camera web, impart de cele mai multe ori acelasi mediu asa incat sa permita o administrare usoara. Neajunsul acestei situatii consta in faptul ca utilizatorii vor lasa – cel mai probabil – parolele default, oferind astfel hackerilor posibilitatea de a accesa cu usurinta aceste dispozitive.
 3. Rata scazuta de inlocuire a echipamentelor casnice, plus lipsa sau frecventa slaba cu care se realizeaza update-urile de firmware/software: cele mai multe dintre dispozitivele conectate la reteua casnica – PC, smart TV – nu au un ciclu de viata scurt care sa presupuna inlocuirea frecventa a acestora. Sistemele de operare ale echipamentelor, de cele mai multe ori, nici nu sunt updatate. Ignorarea update-urilor de software/firmware contribuie in egala masura la cresterea amenintarilor cibernetice.

Pentru a citi stirea completa, puteti accesa pagina producatorului.

Trend Micro
Trend Micro

Trend Micro Incorporated este lider global in software de securitate cu o experienta de 27 de ani. Soluțiile Trend Micro se adreseaza atat consumatorilor, cat si companiilor si agentiilor guvernamentale, asigurand o securitate stratificata a datelor pe dispozitive mobile, obiective, ... Citeşte mai mult »

Vedeti de asemenea

Cautati informatii